Demonstratiemodel voor snelle productie van antilichamen

Demonstratiemodel voor snelle productie van antilichamen
Gepubliceerd op: 23-april-2021

In het project “Volledig uitvoeren van Puncher voor Cellijn Ontwikkeling”  wordt een demonstratiemodel gerealiseerd dat laat zien dat  antilichaam producerende cellijnen sneller en kosten effectiever kunnen worden ontwikkeld. Het project  is een vervolg op een eerder EFRO-project.  

Het project richt zich op de productie van antilichamen, die kunnen worden ingezet bij de bestrijding van ziektes zoals kanker, reuma en corona. Door het gebruik van een speciaal ontwikkelde chip kunnen de antilichamen veel sneller worden gemaakt, waardoor tijd en geld kunnen worden bespaard.

Puncher

Antilichamen zijn bloedcellen die zich kunnen hechten aan kwaadaardige cellen en virussen. Ze zorgen ervoor dat de kwaadaardige cellen worden herkend zodat het eigen immuunsysteem ze kan opruimen. Antilichamen worden gemaakt uit een bepaald type witte bloedcellen. Deze cellen zijn zeldzaam en niet allemaal even geschikt voor de productie van antilichamen. De samenwerkende bedrijven en instellingen hebben een systeem ontworpen waarbij chips worden ingezet om deze screening te verrichten, een zogeheten puncher. Hierdoor kan werk dat normaal gesproken soms maanden duurt, in enkele dagen worden gedaan. Belangrijk element bij deze innovatie is dat de cellen gedurende het gehele proces steriel blijven en dat geen infecties ontstaan bij de kweek van de antilichamen.

Het consortium bestaat uit VyCAP (Deventer), Stevens Idé partners (Enschede), Kane Tronics (Enschede), JB Ventures (Nijverdal) en Utwente (Enschede) en ontvangt een subsidiebedrag van € 742.517 De totale kosten bedragen € 1.856.293.