Proeftuin: het Hightech Voetenlab

Projectleider Stein Exterkate van het Hightech Voetenlab: “Via de proeftuinregeling helpen we onszelf, de regio en de voetzorg vooruit”.
Hardloper op loopband

Voetzorg

In het Hightech Voetenlab, dat via de proeftuinregeling van OP Oost tot stand kwam, testen Wender en andere (voetzorg)bedrijven innovatieve producten waar patiënten en therapeuten baat bij hebben. Altijd een stap verder. Dat is de slogan van Voetencentrum Wender dat met 350 vestigingen, waarvan een groot aantal in Oost-Nederland, tot de grootste podotherapiepraktijken van Nederland behoort. In het Hightech Voetenlab, dat via de proeftuinregeling van OP Oost tot stand kwam, testen Wender en andere (voetzorg)bedrijven innovatieve producten waar patiënten en therapeuten baat bij hebben.

Anders dan in veel sectoren van de zorg, werkt de podotherapie nog vaak op basis van ervaring. Dat kan betekenen dat twee mensen met exact hetzelfde voetprobleem iets anders voorgeschreven krijgen: de één steunzolen en de ander orthopedische schoenen. Aldus Stein Exterkate, projectleider van het Hightech Voetenlab.
Bij Voetencentrum Wender geldt de stelregel dat de beste voetzorg gebaseerd is op onderzoeksgegevens. Een eigen onderzoekscentrum stond daarom hoog op het verlanglijstje. Toen Exterkate een bijeenkomst van OP Oost bijwoonde, viel alles op zijn plek. 

Stein Exterkate

Projectleider Stein Exterkate: “Met de subsidie via de proeftuinregeling konden we de financiële risico’s verminderen en het Hightech Voetenlab professioneler inrichten, zodat je uitgebreid kunt testen.”

Huisschoen voor diabetici

Sinds begin 2021 is het Hightech Voetenlab volledig in bedrijf. Er lopen diverse testen die Wender samen met co-aanvragers PLT Products, Schuurman Schoenen en Galileo2000 uitvoert. Veelbelovend is de huisschoen voor diabetespatiënten, zegt Exterkate: “Uit onderzoek blijkt dat diabetici thuis het meeste lopen, maar daar hun orthopedische schoenen minder dragen omdat ze die binnenshuis minder comfortabel vinden. Daarom ontwikkelen we nu een huisschoen voor diabetici die voldoende steun geeft, er mooi uitziet en betaalbaar is.”
Vooronderzoek laat zien dat de huisschoen ook commercieel interessant is. Dertig procent van de 1,2 miljoen Nederlanders met diabetes krijgt voetproblemen en heeft meestal aangepast schoeisel nodig. De eerste testresultaten van de huisschoen zijn veelbelovend, zegt Exterkate. “De pasvorm en de drukverdeling zijn goed. Medio 2022 starten we een grote pilot: in het najaar is de schoen in heel Nederland verkrijgbaar. “

3D-bewegingsanalyse

Een tweede project is de ontwikkeling van een systeem voor bewegingsanalyse op basis van 3-dimensionale (3D) beelden. Exterkate: “Met 3D kun je heel nauwkeurig de stand van de gewrichten bepalen en bijvoorbeeld de juiste oplossing aanmeten. De huidige systemen zijn duur en ingewikkeld, waardoor ze in de praktijk nauwelijks gebruikt worden. Wij testen een gebruikersvriendelijk instapmodel, waarvan we verwachten dat podo- en fysiotherapeuten er wél mee willen werken.”

Inmiddels hebben ook andere bedrijven de weg naar het Hightech Voetenlab gevonden. Zo test Total Reality computertechnieken zoals virtual reality om patiënten te laten ervaren hoe ze eruitzien met orthopedisch schoeisel. Dit helpt om verwachtingen te managen zodat patiënten hun schoeisel daadwerkelijk dragen. 
Daarnaast heeft ook de topsportwereld belangstelling voor het Hightech Voetenlab, vertelt Exterkate. “We hebben al verkennende gesprekken gehad met diverse topsporters en sportbonden.”

Stap vooruit 

Op de subsidieaanvraag kijkt Exterkate met een positief gevoel terug. “Het is zeker een flinke administratie en ik kan me goed voorstellen dat het eenvoudiger kan. Maar dat weegt niet op tegen de voordelen. We konden goed sparren met de adviseurs van OP Oost. Zij wezen ons ook op het belang van de aanvraag. Met het Hightech Voetenlab hebben we nu zelf een plek om voetzorgoplossingen te testen én bovendien kunnen andere bedrijven er terecht. Het lab beschikt immers over apparatuur en testfaciliteiten die te duur zijn voor een gemiddeld bedrijf. Zo helpen we onszelf, de regio en de voetzorg vooruit.”