Subsidie voor drie slimme en schone innovaties in Oost-Nederland

24-10-2019 Duurzaam asfalt

Het verbeteren van een nieuw duurzaam asfalt, games die bijdragen aan revalidatie bij hersenletsel en de introductie van beeldherkenning bij gerobotiseerde productieprocessen. Drie projecten ontvangen een bijdrage uit het Europees subsidieprogramma OP-Oost 2014-2020.

15 bedrijven en kennisinstelling ontvangen in totaal ruim 2,6 miljoen Euro. Samen met de eigen bijdragen van bedrijven is dit een investering van ruim 5,4 miljoen in de economie van Overijssel en Gelderland.

Duurzaam alternatief voor asfalt

Het project ‘Ecofalt 2.0, the future in road construction’ ontwikkelt een nieuw type asfalt. Dit asfalt lijkt op gewoon (warm) asfalt maar wordt volledig koud geproduceerd. De onder- en tussenlaag bestaat voor 100% uit gerecyclede grondstoffen.  Door de speciale (koude) productiemethode is er geen gas meer nodig, is er geen CO2 uitstoot en zijn er geen chemicaliën en significant minder fossiele grondstoffen nodig. In dit project worden de eigenschappen verbeterd, worden testwegen aangelegd en vindt voorbereiding tot certificering plaats. Het consortium bestaande uit: Abbink Boekelo Wegenbouw B.V (Enschede), Twee 'r' recyclinggroep B.V. (Hengelo) en Talent in het Oosten (Enschede) ontvangt een subsidiebedrag van € 672.658. De totale kosten bedragen: € 1.345.316.

Games voor revalidatie bij hersenletsel

Het project ‘Karman Line: gameset voor een beter brein’ ontwikkeld games voor de revalidatie van mensen met hersenletsel. De games worden ingezet zodat mensen met hersenletsel beter leren functioneren, ondanks hun aandoening. De games zijn onderscheidend omdat ze zich vooral richten op het op een aanleren van alternatieven (compensatiestrategieën), om alledaagse taken toch goed uit te kunnen voeren. Bestaande games maken meer gebruik van functietraining (geheugentraining en prikkelverwerking) om cognitieve functies te herstellen. Het consortium bestaande uit: stichting Klimmendaal Revalidatiespecialisten (Arnhem), Radboud Universiteit Donders (Nijmegen), Stichting Yellow Riders (Arnhem) Smart Research (Big4Data), B.V. (Nijmegen) en Islandworks B.V. (Arnhem), ontvangt een totaal subsidiebedrag van € 1.075.564. De totale kosten bedragen € 2.688.911.

Beeldherkenning bij productieprocessen

In Oost-Nederland bevinden zich diverse (high)tech-ondernemingen waarin geautomatiseerde-gerobotiseerde productie de kernactiviteit is. In de internationale concurrentiestrijd hebben deze bedrijven te maken met uitdagingen op het gebied van snelheid, nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van productieprocessen. In het project ‘PRISMA’ worden, met beeldherkenning, gegevens verzameld, om de productkwaliteit bij geautomatiseerde-gerobotiseerde productie te verhogen. Door de toepassing van beeldherkenning met digitale dataverwerking, worden productiesystemen slimmer, sneller en betrouwbaarder. Bedrijven zijn hierdoor beter bestand tegen de internationale concurrentiestrijd. Het consortium bestaande uit: Integrated Mechanization Solutions B.V. (Almeo), AWL-Techniek B.V. (Harderwijk), Sluis Cigar Machinery B.V. (Kampen), Tolsma Techniek (Emmeloord), Stichting Perron038 (Zwolle), Stichting Christelijke Hogeschool Windesheim (Zwolle) en de Universiteit Twente (Enschede), ontvangt een totaal subsidiebedrag van € 875.856. De totale kosten bedragen € 1.395.029.

Terug naar nieuwsoverzicht