Subsidie innovatieclusters en -netwerken

30-1-2017 Hightech productieomgeving van kunststoffen.


Eén van de doelstellingen van het Europese subsidieprogramma OP Oost 2014-2020 is het stimuleren van de samenwerking tussen mkb-ers en van mkb-ers met universiteiten, hogescholen en grootbedrijven. Hiervoor is subsidie beschikbaar via de regeling ‘Stimuleren Cluster- en Netwerkactiviteiten’.

Samen sneller innoveren

De regeling stimuleert projecten waarin het mkb, grootbedrijven en universiteiten en hogescholen in Oost-Nederland activiteiten opzetten om meer met elkaar in contact te komen. Kennisinstellingen kunnen hierdoor hun onderzoek beter afstemmen op de behoefte van Oost-Nederlandse mkb-ers en mkb-ers meer laten profiteren van de aanwezige kennis bij kennisinstellingen. Mkb-ers op hun beurt kunnen elkaars toegevoegde waarde ontdekken, elkaar ondersteunen in het innovatieproces en samen sneller innoveren. Dit versterkt de concurrentiepositie van Overijsselse en Gelderse bedrijven.

Kunststof, sensoren en robotica

Een voorbeeld is het ‘Cluster Kunststoffen en Sensoren’ Dit Cluster verbindt de kunststof(maak)sector in Oost-Nederland met de HTSM-sector en de Universiteit Twente en Wageningen Universiteit. In het project, geïnitieerd door Polymer Science Park, wordt gedurende 3 jaren samenwerking bevorderd tussen MKB-bedrijven uit de kunststoffen sector en Smart Industrysectoren en Universiteiten en worden innovatieve toepassingen gestimuleerd vanuit de combinatie kunststoffen, sensoren en robotica.

Totale investering van € 6 miljoen

In december 2016 ontvingen opnieuw zes projecten (zie bijlage) een bijdrage van OP oost voor het opzetten van een innovatiecluster of innovatienetwerk. In totaal is hierbij bijna € 2 miljoen subsidie van Europa, de provincie Overijssel en Gelderland verstrekt. De totale investering in deze zes projecten bedraagt ruim € 6 miljoen. De subsidieregeling voor het stimuleren van cluster- en netwerkactiviteiten staat nog open tot 28 februari 2017 maar wordt ook daarna weer opnieuw opengesteld.

Bekijk hier de lijst van toegekende Cluster- en Netwerkprojecten (3.5) (PDF 350 kB).

Terug naar nieuwsoverzicht