Steun voor voor innovatie voor flexibel waterstof tanken en laden en innovatie voor botherstel

21-9-2020 Mileuvriendelijk  tanken

De Europese Unie en de regio ondersteunen twee nieuwe innovaties. Het gaat om een project dat herstel van ontbrekend bot verbetert en een flexibel laad- en tankstation op basis van waterstof.

Deze projecten ontvangen een bijdrage uit het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO). Hierin werken de EU, het Rijk en provincies samen aan een slimme en schone economie, die zorgt voor duurzame groei en werkgelegenheid.

Flexibel waterstof tanken én elektrisch laden

Het project ‘Off-grid Filler-Charger’ combineert de technologie om ter plaatse waterstof te produceren met de technologie om lokaal stroom van hoog vermogen te produceren. Hiermee ontstaat een plaats-onafhankelijke tankinstallatie die zowel waterstof tankt als hoog elektrisch vermogen uit waterstof levert voor batterij-elektrische voertuigen. Om de uitrol van schoon vervoer te versnellen zijn deze flexibele “multi-fuel” installaties nodig. Zij leveren energie los van het bestaande elektriciteitsnetwerk waarmee de druk op dit netwerk afneemt. Ook bieden ze op locaties waar het netwerk onvoldoende is, de mogelijkheid om toch te kunnen laden. Het consortium, dat deze bijdrage ontvangt, bestaat uit: HyGear B.V. (Arnhem) Energy for the Future (Hardinxveld – Giessendam) en Strukton Civiel Noord & Oost (Apeldoorn). Zij ontvangen van de Provincie Gelderland en de Europese Unie een subsidie van € 1.946.487. De totale kosten bedragen € 3.956.986.

Beter botherstel met een innovatief peptide

In de tandheelkunde en orthopedische chirurgie is het nodig om bot te herstellen. Hiervoor maken deze sectoren gebruik van botmateriaal van de patiënt, botmateriaal van anderen, 3D geprinte materialen of dierlijk materiaal. Gebruik van het eigen botmateriaal heeft de voorkeur maar kent beperkingen zoals een beperkte beschikbaarheid en een beperkt aanpassingsvermogen in de juiste vorm van het ontbrekende bot. Bij gebruik van botmateriaal van anderen en van de meeste 3D-geprinte materialen ontbreken levende cellen en bepaalde eigenschappen waardoor grotere botdefecten minder goed genezen. Bij deze innovatie ontwikkelt een consortium een product dat het gebruik van niet-lichaamseigen botmateriaal en 3D geprinte materialen verbeterd en goedkoper maakt. Dat gaat op basis van een hydrogelafgiftesysteem en van hyaluronzuur samen met afgifte van een peptide afgeleid van bot-morfogenetisch eiwit.
Dit consortium bestaat uit: Noviotissue (Nijmegen) iRong Holding (Hengelo Ov), Stichting Vumc (Amsterdam) en BioMed Elements (Nijmegen). Zij ontvangen van de Provincie Gelderland en de Europese Unie een subsidie van € 444.741. De totale kosten bedragen € 1.024.082.

OP Oost 2014-2020

Productvernieuwing is de basis voor behoud en vergroting van de concurrentiekracht en daarmee voor behoud van werkgelegenheid in Oost-Nederland. Het EFRO-subsidieprogramma OP Oost 2014-2020 ondersteunt daarom innovatieve en duurzame projecten van ondernemers in de sectoren Agro & Food, Health, High Tech Systemen en Materialen (HTSM) en Energie- en Milieutechnologie (EMT) inclusief biobased economy. Daarnaast wordt de samenwerking met andere ondernemers, kennisinstellingen, en overheden gestimuleerd.

Terug naar nieuwsoverzicht