Slimme ondernemers ontvangen Europese bijdrage van bijna 4 miljoen

21-5-2018 revalidatie 60-plus

60-plussers die revalideren met games, zelf je hulp bepalen bij chronische pijn, sensoren in de paardensport en Inkjet-printen met lichttechnieken. In Gelderland en Overijssel bundelen 17 ondernemers en kennisinstellingen hun krachten in deze vier samenwerkingsprojecten. Zij ontvangen hiervoor bijna € 4 miljoen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Met de eigen bijdrage van de deelnemers wordt bijna € 10 miljoen in de regio geïnvesteerd. 

Slim herstel voor 60+

De partners in het project ‘R4Heal’ bieden 60-plussers na een operatie een persoonlijk en interactief herstel bevorderend systeem (IHS). Hiermee kunnen de patiënten al in het ziekenhuis aan hun herstel te werken op de vier belangrijkste domeinen: stress, slaap, pijn en mobiliteit. Voor de opname wordt een profiel opgemaakt. Na de operatie ontvangt de patiënt op basis hiervan en door monitoring van zijn reacties via sensoren, persoonlijk advies. Hieraan worden hulpmiddelen gekoppeld zoals games en audiovisuals. Het consortium Radboud Universitair Medisch Centrum (Nijmegen), Relitech (Nijkerk), Big4Data (Nijmegen), Stichting Yellow Riders (Arnhem), Centre4Moods (Teuge) en Arbol Al B.V. (Arnhem) ontvangt een subsidie van € 1.999.919. De totale kosten bedragen € 4.999.797.

Hulp bij chronische pijn

Binnen het project ‘Innovatieplatform Chronische Pijn’ wordt voor patiënten met chronische pijn een persoonlijke gezondheidsomgeving ingericht. Hierbinnen worden fysiek en virtueel toepassingen aangeboden met bijbehorende bewegingstherapieën, trainingsmodules en zelfzorg. Ook worden verschillende zorgproducten aangeboden waaruit de patiënt kan kiezen. Het consortium Radboud Universiteit (Nijmegen), Netwerk Chronische Pijn (Apeldoorn), IVIDO (Arnhem) Privacy by Design Foundation (Nijmegen) en RealHealth (NL) Limited (Berg en Dal) ontvangt een subsidie van € 929.996. De totale kosten bedragen € 2.324.990.

Bewegingssensor voor paardensport

Het project ‘Paardensprong’ ontwikkelt een nauwkeurig bewegingsanalysesysteem voor paarden. Door middel van het ontwikkelen van algoritmes en een sensor die op het paard wordt bevestigd, vindt direct, en op locatie, een bewegingsanalyse plaats. Hierdoor kunnen dierenartsen sneller en betere diagnoses stellen voor bijvoorbeeld kreupelheid, sporters betere prestaties leveren, en fokkers betere paarden fokken. Het consortium Rosmark Consultancy (Wekerom), Inertia Technology (Enschede) en Universiteit Twente (Enschede) ontvangt een subsidie van € 625.078. De totale kosten bedragen € 1.562.696.

Printen met de snelheid van licht

De partners van project ‘Inkjet Photonics’ ontwikkelen een industriële inkjet-printstraat met het gebruik van de laatste licht- en optische technieken. Dit is voor printen op papier de beste oplossing voor kwaliteit, snelheid, betrouwbaarheid, kosten. In het project worden de nieuwste technieken gecombineerd met de printstaat, printkoppen, en een sensorsysteem voor inktvloeistoffen en snelheidsmetingen. Het consortium Internet & Inkjet Technologies B.V. (Harderwijk), Den Ouden V.O.F. (Harderwijk) en TNO (Den Haag) ontvangt € 437.257 subsidie. De totale kosten bedragen € 1.093.143.

Terug naar nieuwsoverzicht