OP Oost subsidie voor mobiele waterstofpomp en MI-Robot die minuscuul verdacht weefsel opspoort

25-1-2021 H2O

Met een mobiele pomp het gebruik van waterstof voor bedrijfsvoertuigen op eigen terrein uitproberen en het ontwikkelen van een combinatie-robot die uitzaaiingen opspoort en verdacht weefsel met behulp van een minimale ingreep uitneemt.

Deze slimme en duurzame innovaties ontvangen samen ruim € 1,8 miljoen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de provincie Gelderland

Mobiele waterstofpomp om in bedrijf uit te proberen

De partners van het project H2-milkRun willen een mobiele waterstofpomp naar bedrijven brengen 'pomp komt naar je toe'. Zij ontwikkelen twee vrachtwagens die rijden op waterstof én die waterstof vervoeren om voertuigen op locatie bij te vullen. Het gaat om 2 vrachtauto’s in verschillende formaten. De waterstof zal worden ingezet voor voertuigen voor bedrijven met logistieke-, agrarische-, bouw- en gemeentelijke onderhoudsvoertuigen. Deze bedrijven kunnen nu zelf uitproberen hoe het tanken van waterstof werkt. Als het bevalt, kunnen zij overgegaan tot aanschaf van een eigen waterstof tankstation of structurele inzet van het mobiele tanksysteem.

Het consortium H2-MilkRun bestaat uit zeven partners Mobihy (Gendringen), Duurzame Energie Consult (Apeldoorn), Veth Automotive (Duiven), Rijngas (Dinxperlo), Toyota Materia Handling Nederland(Ede), WUR (Wageningen), GINAF Trucks Nederland (Veenendaal). Zij ontvangen een totaal subsidiebedrag van € 719.713. De totale kosten van het project bedragen  € 1.452.682.

Verdacht weefsel vroegtijdig opsporen

De partners in het project MI-Robot ontwikkelen een MRI-robot, die verdacht weefsel opspoort en uitneemt. Er is een grote behoefte om de aanwezigheid van uitgezaaide ziekte te voorspellen en op te sporen zonder ingreep. Daarnaast is het erg belangrijk dat eventuele uitzaaiingen nauwkeurig worden uitgenomen, en vervolgens met minimale ingreep worden behandeld.  De MI-Robot kan  dit weefsel opsporen en uitnemen uit diep gelegen structuren en organen in het menselijk lichaam. Het gaat om twee technieken, die gecombineerd worden. Eén techniek richt zich op robot-gestuurde naaldgeleiding. De andere techniek richt zich op  het opsporen van verdacht weefsel met behulp van een ultra-hoog veld MRI meta-scan die ook de stofwisseling in beeld brengt. De combinatie van deze twee innovaties is uniek en elkaar versterkend. De partners in het MI-ROBOT project zijn van plan twee productielijnen in Gelderland hiervoor op te zetten.

Het consortium bestaat uit Tesla Dynamic Coils (Zaltbommel), Radboud UMC (Nijmegen) Soteria Medical (Arnhem). Zij ontvangen een totaal subsidiebedrag van € 1.196.485 De totale kosten van het project bedragen € 2.768.703.

Terug naar nieuwsoverzicht