'Nationale Iconen' uit Oost-Nederland?

2-12-2016 weg in landschap

Op dinsdagavond 18 oktober maakt minister Kamp van Economische Zaken de drie nieuwe Nationale Iconen van 2016 bekend.  Onder de tien genomineerden bevinden zich ook twee door OP Oost gesubsidieerde projecten.

'Nationale Iconen' zijn baanbrekende innovaties in bijvoorbeeld de energie-, voedsel- en watervoorziening, de gezondheidszorg en de mobiliteit.

Start-up 4Silence uit Enschede

Met het innovatieve product ‘de Whisstone’ van 4Silence wordt het geluid van langsrijdend verkeer gereduceerd. Via lage betonblokken langs de weg wordt het geluid afgebogen. De besparing op de geluidsintensiteit is vergelijkbaar met bestaande maatregelen, zoals schermen en geluiddempend asfalt. Het is bovendien een oplossing waarbij het uitzicht vanuit auto of trein niet wordt belemmerd.

Diervriendelijke geslachtsbepaling kip in ei

Met de baanbrekende ‘in ovo’ geslachtsbepaling wordt het geslacht van een kip al in het ei bekend. Hiermee kan het doden van eendagshaantjes voorkomen worden én wordt de productie van legkuikens efficiënter. Deze methode is daarmee beter voor het dierenwelzijn en maakt broederijen duurzaam. Het Nederlandse biotechbedrijf In Ovo ontwikkelde deze diervriendelijke methode. In Ovo werkt in dit project onder andere samen met Sanovo Technology (Aalten, Gelderland).

De winnaars

De winnaars gaan volop ondersteuning krijgen van het kabinet. Zo krijgen zij een minister of staatssecretaris als eigen ambassadeur. Dit biedt toegang tot een groot netwerk in binnen- en buitenland en helpt met het vinden van financiering, nieuwe partners en beleidsmatige inzet vanuit de overheid.
Op dinsdagavond 18 oktober worden de drie nieuwe Nationale Iconen van 2016 bekend gemaakt in een live-uitzending van De Wereld Draait Door (DWDD) om 19:00 uur op NPO1. Voor meer informatie over de verkiezing en de overige finalisten kijk op: www.nationaleiconen.nl.

Terug naar nieuwsoverzicht