MKB Oost-Nederland maakt werk van medische innovaties

21-11-2017 Operatiekamer

De projecten die nu van start gaan vallen alle drie onder de sectoren ‘Health’ en ‘High Tech Systems en Materials’ (HTSM).

Zes samenwerkende mkb-bedrijven kunnen van start met hun innovatieplannen. Zij hebben met succes een beroep gedaan op het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de mkb-innovatie-stimulering Regio en Topsectoren (MIT) van het Rijk. In totaal is ruim 0,5 miljoen euro subsidie toegekend. De mkb-bedrijven investeren 1,3 miljoen euro. Het gaat om de volgende medische innovaties:

Patiënten beslissen mee

Patiënten die te maken krijgen met belangrijke beslissingen rondom hun behandeling willen hierbij betrokken worden (Samen Beslissen). De digitale keuzehulpen die hen hierbij kunnen helpen zijn echter nog niet goed op elkaar afgestemd. Winkler Holding B.V. (Nijmegen) en Behandeling Begrepen (Amsterdam) ontwikkelen binnen het project ‘WINQ!’ een openbaar platform waar aanbieders zoals ziekenhuizen hun digitale keuzehulpen, na een kwaliteitstoets, kunnen publiceren. Het consortium ontvangt een subsidiebedrag van € 141.120. De totale kosten bedragen € 403.200.

Beter beeld bij echografie

In het ‘MeDIuM’-project wordt een Mobiel Dispersieplatform voor monodisperse microbelletjes ontwikkeld. Op locatie (bv in een ziekenhuis naast het bed van de patiënt) kunnen op maat microbelletjes aan echografische contrastvloeistoffen worden toegevoegd. Hierdoor geeft de echografie een tot 20x betere beeldkwaliteit. Daarnaast is de behandelingen eenvoudiger en ook geschikt voor (jonge) kinderen. Ook is het maken van echo’s met deze nieuwe techniek goedkoper dan het maken van bijvoorbeeld CT-scans. Het consortium bestaande uit Demcon (Enschede) en Tide Microfluidics B.V. (Enschede) ontvangt een subsidiebedrag van € 199.977. De totale kosten bedragen € 571.362.

Veilig verkeer in de OK

IHBO (Zwolle) en Pillen Products B.V. (Lichtenvoorde) ontwikkelen binnen het project ‘Smartmove medische pendelsystemen’ een modulair platform voor het vrijwel gewichtloos (ver)plaatsen van medische apparatuur in operatiekamers en intensive care units van ziekenhuizen. De verbetering zit onder andere in het toepassen van slimme technologie, en een nieuw ontwerp voor ultra licht lopende rotatie units. Deze nieuwe technologie voorkomt tevens botsingen van de pendelarmen onderling en met andere apparatuur. Het consortium ontvangt een subsidiebedrag van € 200.000. De totale kosten bedragen € 810.494.

Terug naar nieuwsoverzicht