Gedeputeerde krijgt voorproefje van duurzame snack

2-12-2016 3 personen proeven product in een bedrijf

Gedeputeerde Scheffer bezocht op woensdag 1 november Ruitenberg ingredients in Twello (Gld). Eén van de deelnemers van de EFRO-proeftuin “de Groene Eiwitversneller”.

De verwachting is dat wereldproductie in de komende decennia niet kan voldoen aan de behoefte aan vlees en zuivel. De vraag naar voedsel uit plantaardige eiwitten neemt dan ook fors toe. De ‘groene eiwitversneller’ richt zich op de experimentele ontwikkeling van vernieuwde en duurzame eiwit-ingrediënten en producten..

Snel inspelen op de markt

De kracht van ‘ de groene eiwitversneller’ is dat een groep bedrijven uit de keten met elkaar samen werkt. Ze zijn hierdoor in staat snel te reageren op de wensen vanuit de markt en kunnen binnen 2 maanden een idee omzetten in een product in de schappen van de supermarkt. Daarbij komt dat voedselveiligheid voor de consument een essentieel vereiste is voor de ontwikkeling van nieuwe producten. Dit consortium kan dat leveren.

Smaaktest

De belangrijkste uitdaging is om nieuwe eiwitproducten te ontwikkelen die de consument zo aantrekkelijk vindt dat ze graag overstappen op deze nieuwe eiwitbron. Gedeputeerde Scheffer mocht tijdens zijn bezoek enkele producten die binnen het project in ontwikkeling zijn voorproeven.

Hij zegt hierover:  ‘Eiwittransitie is goed voor mens, milieu en dier. Als alle Nederlanders één dag in de week geen vlees zouden eten levert dit meer dan 3 megaton CO2 reductie op. Maar dan moet het ook lekker smaken. Bij de Groene Eiwitversneller kunnen ‘groene’ ondernemers de proef op de som nemen.’ 

Kansen voor Gelderland

De projectpartners grepen het bezoek ook aan om in te gaan op de kansen van de eiwittransitie voor Gelderland. De provincie kan volgens de projectpartners naast de bijdrage in EFRO een rol spelen door exportbevordering en het oplossen van arbeidsmarktknelpunten. Maar ook door aansluiting te vinden met andere netwerken in Europa en met grote voedselbedrijven als bijvoorbeeld Friesland Campina, Heinz en straks Unilever.

Proeftuin

De proeftuin ‘de Groene Eiwitversneller’ ontvangt subsidie van het Europees Fonds voor Regionale ontwikkeling (EFRO)  OP-Oost 2014-2020 en is een initiatief van Food for Impact, Food Valley NL en vijf mkb-ondernemers: Bobeldijk Meat Company (Deventer, Overijssel), Ruitenberg Ingredients (Twello, Gelderland), Duplaco (Hengelo, Overijssel), ABC-Kroos (Apeldoorn, Gelderland) en Labeij Food Products (Rosmalen, Noord-Brabant).

Terug naar nieuwsoverzicht