Europese bijdrage voor innovatieve ondernemers

26-10-2018 Food & Cognition

Het ontwikkelen van zelfsturende drones en een machine om met elektriciteit levensmiddelen te steriliseren. Voor deze twee slimme & duurzame projecten ontvangen elf samenwerkende ondernemers in Oost Nederland ruim € 2,3 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Met de eigen bijdragen van deze bedrijven betekent dit een investering van ruim € 5,5 miljoen in de economie van Overijssel en Gelderland.

Zelfsturende drones

Drone-technologie wordt ingezet om hulp- en beveiligingsdiensten zoals brandweer en politie te ondersteunen bij hun werkzaamheden. In dit project werken de partners samen aan het ontwikkelen van nieuwe technologie voor onbemande (drone) systemen aan de hand van twee scenario’s: autonome respons waarbij een drone uit zichzelf snel betrouwbare informatie over de melding vergaart en terugkoppelt en een kostenefficiënte verjaging van vogels bij vliegvelden. Bij inzet op een vliegveld of bij een incident verliezen hulpverleners en operators nu nog kostbare tijd aan besturing en navigatie van drones. Ook wordt er nog weinig gebruik gemaakt van sensoren die bijv. gassen en straling waarnemen. Alle partners in het project hebben in hun eigen veld veel kennis en expertise. Door samenwerking kunnen de bedrijven met behulp van de kennisinstellingen een flinke innovatiestap maken.
Het consortium Demcon Advanced Mechatronics B.V. (Enschede), Clear Flight Solutions B.V. (Enschede), Robor Electronics B.V. (Bentelo), State of Motion B.V. (Enschede), Demcon Unmanned Systems B.V. (Enschede), Stichting Saxion (Enschede) en Universiteit Twente (Enschede) ontvangt een subsidiebedrag van € 1.521.548. De totale kosten bedragen € 3.578.594.

Versproducten langer houdbaar

Het project ‘Inline Radiofrequent Steriliseren (i-RFS)’ onderzoekt, ontwikkelt en test een machine die levensmiddelen met behulp van elektriciteit kan steriliseren. Door deze nieuwe technologie blijven producten verser, gezonder en wordt bij gedragen aan het milieu doordat verhitten met gas of olie niet meer nodig is.
Het consortium TOP B.V. (Wageningen), PinkRF B.V. (Wijchen), H.J. Heinz Supply Chain Europe B.V. (Nijmegen) en Gullimex B.V. (Borne) ontvangt een subsidiebedrag van € 798.028. De totale kosten bedragen € 1.995.071.

Terug naar nieuwsoverzicht