Europese bijdrage voor innovatieve ondernemers in Oost Nederland

16-1-2018 Hardlopen zonder blessures

De Europese Unie en de provincies Overijsel en Gelderland stellen hiervoor bijna € 3 miljoen beschikbaar.

Van hardlopen zonder blessures tot zelf ontsmettende oppervlakken. In Overijssel en Gelderland gaan 15 bedrijven van start met vier slimme en duurzame projecten die hun marktpositie versterken. De Europese Unie en de provincies Overijsel en Gelderland stellen hiervoor bijna € 3 miljoen beschikbaar. Inclusief de eigen bijdrage van de deelnemende bedrijven gaat het om een investering van ruim € 6,6 miljoen in de economie van Oost Nederland.

Microdruppels voor de industrie

Microdeeltjes zijn een belangrijk onderdeel in voedsel, medicijnen en cosmetica. Tot nu toe gaat de massaproductie echter ten koste van de precisie van de deeltjes en dus van de kwaliteit. Met het project ‘In-air microfluidics, beter en sneller encapsuleren’ wordt een nieuwe technologie toepast voor precies gelijke (monodisperse) microdruppels. Hierdoor wordt het mogelijk om op industriële schaal microdeeltjes van hoge kwaliteit te produceren, dit is ook goedkoper en sneller.
Het consortium dat bestaat uit: IamFluidics B.V. i.o. (Enschede), Aquamarijn Micro Filtration B.V. (Zutphen), Bether Encapsulates B.V. (Groningen) en Universiteit Twente (Enschede) ontvangt een subsidiebedrag van € 619.115. De totale kosten bedragen € 1.547.787.

Hardlopen zonder blessures

In het project ‘Runner Assist’ gaat een body-sensor-netwerk recreatieve hardlopers feedback geven. Er wordt een applicatie ontwikkelt die, met gebruik van professionele kennis, helpt om beter te presteren en blessures te voorkomen.
Het consortium Roessingh Research and Development B.V. (Enschede), TriMM B.V. (Enschede), Xsens Technologies B.V. (Enschedel) en SensoRun B.V. (Enschede, Overijssel Ontvangt een subsidiebedrag van € 957.242. De totale kosten bedragen € 2.393.106.

Zelf ontsmettend oppervlak

Microben hebben steeds meer weerstand opgebouwd tegen antibiotica. Het ontwikkelen van een zelf ontsmettend oppervlak is daarom een gebied van onderzoek voor de initiatiefnemers van het project “ANCHOR”. Het resultaat zijn coatings, vloersystemen en kunststofproducten met antimicrobiële werking. Het consortium Wydo NBD B.V. (Zwolle), Koninklijke Van Wijhe Verf B.V. (Zwolle, Overijssel), Unipro B.V. (Haaksbergen) en Dijkstra Plastics B.V. (Haaksbergen) ontvangt een subsidiebedrag van € 604.716. De totale kosten bedragen € 1.511.791.

Opslag voor duurzame energie

Om de tijd tussen de productie en het gebruik van duurzame energie (zon en wind) te overbruggen is een thermisch opslagvat (Ecovat) ontwikkeld. In het project Ecovat 2.0 wordt de software doorontwikkeld. In eerste instantie tot een uitvoerbaar product (software 2.0) en daarna tot de samengevoegde besturing van meerdere Ecovaten in één gebied (software 2.2). Het consortium Ecovat IP B.V. (Arnhem), DNV GL Netherlands B.V. (Arnhem) en Universiteit Twente (Enschede) ontvangt een subsidiebedrag van € 725.338. De totale kosten zijn € 1.174.918.

OP-Oost 2014-2020

Om de regionale economie te stimuleren ondersteunt het Europese subsidieprogramma OP-Oost 2014-2020 projecten op het gebied van innovatie en koolstofarme economie. Het MKB is hierbij een belangrijke doelgroep.

Terug naar nieuwsoverzicht