Europa en regio ondersteunen innovaties in Overijssel en Gelderland

19-5-2020 Stamcellen

Vijf innovatieve projecten in Oost-Nederland krijgen een subsidie van het Europese programma OP-Oost 2014-2020. De regeling OP-Oost is een samenwerking tussen de provincies Overijssel, Gelderland en de Europese Unie, bedoeld om de regionale economie te versterken. Innovatie leidt tot nieuwe producten, slimmere productieprocessen en nieuwe verdienmodellen. In totaal wordt aan de vijf gehonoreerde projecten 5,7 miljoen euro subsidie verstrekt, dat leidt tot een totale investering van 13,7 miljoen euro.

De gehonoreerde projecten zijn:

Kunststof mallen printen
Het project FAST3D richt zich op het 3Dprinten van kunststof matrijzen. Nieuwe matrijzen zijn duur en vragen een lange doorlooptijd voor productie. FAST3D wil een technologie ontwikkelen om kunststof matrijzen te printen op basis van gevulde en versterkte kunststoffen. Het doel is om bestaande productieketens, waarbij producten met behulp van metalen gietvormen (matrijzen) worden geproduceerd, te versnellen en de afhankelijkheid van matrijsbouwers in het buitenland te doorbreken. Het consortium bestaat uit: Bond high performance 3D technology (Enschede), Dumocom (Almelo), Demcon metal injection moulding (Enschede), AniForm Engineering (Enschede), Artecs (Enschede) en Saxion Hogeschool (Enschede). Zij ontvangen een subsidiebedrag van € 1.453.698. De totale kosten bedragen € 3.591.032.

Slimme toekomst voor mkb-staalbouwers
Het project ‘WELD4.0: the future of steel’ ontwikkelt een geautomatiseerde productielijn voor (mkb)-staalbouwers. Het opslaan, herkennen, transporteren, lassen en assembleren van constructiestaal vindt hierbij plaats op basis van een smart manufacturing systeem. Hiermee kunnen machines zelfstandig ingewikkelde handelingen voor steeds afwijkende onderdelen uitvoeren. Het consortium bestaat uit: Voortman Steel Group B.V. (Rijssen), Singa (Varsseveld), Saxion Hogeschool (Enschede), Tuinte Solutions (Enschede) en Reijrink Beheer (Hilvarenbeek). Zij ontvangen een subsidiebedrag van € 1.301.093. De totale kosten bedragen € 3.189.482.

Microcarriers voor de kweek van gespecialiseerde stamcellen
Het project ‘Geavanceerde Microcarrier voor kweek van induced Pluripotent Stem Cells’ ontwikkelt een nieuw type microcarrier dat geschikt is voor de kweek van gespecialiseerde stamcellen (induced Pluripotent Stem Cells). Bij veel ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes.,Alzheimer en Parkinson bieden stamcellen uitkomst. Stamcellen kunnen zichzelf vermenigvuldigen en omgezet worden in gespecialiseerde celtypes. Deze celtypes kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor het screenen van nieuwe geneesmiddelen voor deze ziektes. Het consortium bestaat uit: IamFluidics (Enschede), Scinus Cell expansion (Utrecht), River Biomedics (Enschede) en Universiteit Twente (Enschede). Zij ontvangen een subsidiebedrag van € 1.053.706. De totale kosten bedragen € 2.422.216.

Beweging en balans in de fysiotherapie
Het project INSTANTane ontwikkelt en test een meetinstrument voor de revalidatie na een knieoperatie. Met dit instrument worden bewegingen van revaliderende patiënten gemeten. Deze bewegingsanalyse helpt de fysiotherapeut bij het behandelplan. Dit zal het resultaat van de behandeling verbeteren, de behandelduur verkorten en de behandelkosten verminderen. Het consortium bestaat uit Roessingh Research and Development (Enschede), Universiteit Twente (Enschede), Stichting Saxion (Enschede), Gable Systems (Hengelo)en Maatschap Topvorm Twente (Enschede). Zij ontvangen een subsidiebedrag van € 975.412. De totale kosten bedragen € 2.293.027.

Supergeleiding verbeteren
Het coaten van oppervlakken met een dun laagje materiaal, zogenaamde dunne-film depositie met Pulsed Laser Deposition (PLD), wordt gebruikt als technologie in onderzoek naar o.a. supergeleiding en kwantumcomputers. Belangrijk in dit proces is de kwaliteit van de dunne film. Hoe hoger de kwaliteit, hoe sneller de geleiding. In het project ‘Next gen Pulsed Laser Deposition (PLD) wordt een Atomic Force Microscope (AFM) geïntegreerd in het coating-systeem. Met een microscopisch kleine naald is het mogelijk om tijdens het coaten informatie te leveren over de kwaliteit van de dunne film. Het consortium bestaat uit: Twente Solid State Technology, SmartTip, Universiteit Twente en Stichting Saxion (allen uit Enschede). Zij ontvangen een subsidiebedrag van € 954.060. De totale kosten bedragen € 2.289.865.

OP Oost 2014-2020

OP Oost stimuleert ondernemers in de regio om bij te dragen aan de economie van de toekomst: een slimme en schone economie die zorgt voor duurzame groei en werkgelegenheid. Het doel van OP Oost is dat bedrijven meer omzet kunnen halen uit nieuwe producten. Voor meer informatie over het programma zie www.opoost.eu.

Terug naar nieuwsoverzicht