Drie medische innovaties van start

30-1-2020 herensok

13 samenwerkende mkb-bedrijven en kennisinstellingen kunnen van start met drie medische innovaties. In totaal is ruim 3,2 miljoen euro subsidie toegekend. De totale investering bedraagt ruim 6,3 miljoen

De projecten die nu van start gaan vallen alle drie onder de sectoren ‘Health’ en ‘High Tech Systems en Materials’ (HTSM). Het gaat om de volgende medische innovaties:

Slimme sok

De projectpartners van het project ‘ExPressure-1’ ontwikkelen een sok met sensoren die de druk van een schoen rondom de voet in kaart brengen. Omdat de eigenschappen van deze sok, zoals dikte en comfort, vergelijkbaar zijn met die van confectiesokken, ontstaat een natuurlijk en betrouwbaar beeld. De zorgverlener kan hiermee goedpassend schoenmateriaal ontwerpen. De ontwikkeling van de “sensorsok” brengt de voetenzorg voor mensen met suikerziekte een flinke stap voorwaarts. Het consortium bestaande uit: Groepspraktijk Ed Wender B.V. (Hengelo), Voetmax B.V. (Hengelo), PLT Products B.V. (Haaksbergen), Podo-IT B.V. (Hengelo) Universiteit Twente (Enschede) en Stichting Saxion (Enschede) ontvangt een subsidiebedrag van € 669.289. De totale kosten bedragen € 1.476.982.

Minder bijwerking medicijnen

Zowel in de natuur als in de chemische- en geneesmiddelenindustrie laten stoffen een links- en rechtsdraaiende structuur (chiraliteit) zien. Bij stoffen voor medicijnen kan het zijn dat de ene structuur de genezende werking bezit en de andere juist bijwerkingen veroorzaakt. De partners in het project ‘Micro-Gas Chromatografie Chirale Massa Spectrometrie’ voegen drie technieken samen waardoor beter is vast te stellen of een stof links- of rechtsdraaiend is. De belangrijkste toepassingsgebieden zijn geneesmiddelen, voedingsmiddelen en de gewasbescherming. Het consortium bestaande uit: MassSpecpecD B.V. (Enschede), Qmicro BV  (Enschede), Universiteit Twente (Enschede) en Saxion Hogeschool (Enschede) ontvangt een subsidiebedrag van € 789.741. De totale kosten bedragen € 1.896.406.

Radiologie van de toekomst

De partners in het project ‘Radiologie van de Toekomst’ ontwikkelen digitale hulpmiddelen die de analyse van medische beelden (scans) gemakkelijker, nauwkeuriger en doeltreffender maken. Met behulp van big data en artificial intelligence (AI) wordt een toolbox “Radiologie van de Toekomst” ontwikkeld. Hierin bevinden zich softwaremodules voor: gebruiksvriendelijke 3D visualisatie; gedetailleerd beeld van de organen; computergestuurde diagnose van verschillende aandoeningen en het doseren en opsporen van radioactieve medicijnen. Deze hulpmiddelen verlagen de werkdruk bij artsen en gaan het personeelstekort tegen. Daarnaast krijgen patiënten sneller en nauwkeuriger een diagnose. Het consortium bestaat uit: Thirona B.V. (Nijmegen), Radboud UMC (Nijmegen) en Quirem Medical (Deventer) ontvangt een subsidiebedrag van € 1.744.212. De totale kosten bedragen € 3.985.529.

Terug naar nieuwsoverzicht