Dag van Europa en Verkiezingen Europees Parlement

3-5-2019 Europese vlag

Dag van Europa 9 mei

Wie in zijn agenda of op een kalender bij 9 mei 'Dag van Europa' ziet staan, zal zich waarschijnlijk afvragen wat er dan op die negende mei gebeurd is. Op 9 mei 1950 werd de aanzet gegeven voor de eenwording van Europa. Op die dag las de toenmalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman, een verklaring voor die de aanzet was voor de stichting van de EU. In deze verklaring werd opgeroepen tot samenwerking om Europa tegen dreigende gevaren te kunnen beschermen. Daarom besloten de staatshoofden en regeringsleiders tijdens de top van Milaan in 1985 om 9 mei uit te roepen tot 'Dag van Europa'.

Europese verkiezingen 23 mei

Van 23 tot 26 mei 2019 stemmen EU-burgers voor het volgende Europees Parlement. Stemmen bij de Europese verkiezingen betekent inspraak hebben over de koers die de EU de komende vijf jaar volgt op het gebied van: internationale handel, veiligheid, bescherming van consumenten, bestrijding van klimaatverandering en economische groei. Wilt u meer weten over wat de EU voor u en uw regio heeft gedaan? Kijk dan op de website: Wat Europa voor mij doet. Op de website Alles wat u moet weten.. vindt u meer informatie over de verkiezingen en het Europees Parlement.

Wat is er te doen

  • Op 8 mei vindt in Nijmegen het Café Europa plaats. Een samenwerking tussen LUX Nijmegen en Europe Direct Nijmegen.
  • Op 9 mei wordt op Windesheim Zwolle Campus Zwolle de tentoonstelling Wat betekent de EU voor mij geopend. De tentoonstelling staat op op de campus tot de Europese verkiezingen op 23 mei.
  • Op 16 mei vindt bij CODA in Apeldoorn de Lezing 'Ik stem deze keer EU' plaats.

 Meer activiteiten vindt u hier: Wat staat er op het programma in Nederland.

Terug naar nieuwsoverzicht