9 mei dag van Europa

1-5-2018 Vlag van Europa

Op 9 mei vieren de lidstaten van de Europese Unie de Dag van Europa. Instellingen in heel Europa organiseren op deze dag evenementen, om stil te staan bij de oprichting en het bestaansrecht van de EU.

Waarom 9 mei?

Met de Tweede Wereldoorlog nog vers in het geheugen, las op 9 mei 1950 de toenmalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman een verklaring voor die de aanzet was voor de stichting van de EU. In deze verklaring werd opgeroepen tot samenwerking om Europa tegen dreigende gevaren te kunnen beschermen. De wortels van de EU liggen dus op 9 mei 1950. Daarom besloten de staatshoofden en regeringsleiders tijdens de top van Milaan in 1985 om 9 mei uit te roepen tot 'Dag van Europa'.

Activiteiten

Op en rond de Dag van Europa activiteiten georganiseerd door en voor burgers, overheden en organisaties. In Oost-Nederland staat het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek stil bij de Dag van Europa. De gehele dag is er een doorlopend filmprogramma in de filmzaal over de wording van Europa. In Utrecht in de Helling vindt op 8 mei de Nacht van Europa plaats. Ook de EU-instellingen openen hun deuren voor het publiek op 5 mei in Brussel, op 5 en 9 mei in Luxemburg en op 10 mei in Straatsburg.


Terug naar nieuwsoverzicht