9 mei dag van Europa

7-5-2020 Europese vlag

De EU organiseert jaarlijks rond 9 mei een aantal evenementen om Europa-dag te vieren. Ondanks de coronacrisis kunnen we ook dit jaar luisteren en kijken naar evenementen waarin we het ontstaan van de Europese samenwerking herdenken en vieren. Meer dan ooit blijven de Europese waarden en solidariteit actueel.

Activiteiten

Op vrijdag 8 mei vindt er een online burgerdialoogplaats met uitvoerend vicevoorzitter Frans Timmermans en de President van Estland Kersti Kaljulaid. Deze is te volgen via Europe by satellite of Facebook.

In een serie van drie podcasts door Betrouwbare Bronnen kunt u op vrijdag 8 mei een aflevering van PG Kroeger over Jean Monnet als 'vader' van Europa beluisteren. Op vrijdag 15 mei volgt een gesprek met Mathieu Segers (en PG Kroeger): ‘waar komt Europa vandaan en waar staat het nu, in deze crisis?’. De eerste in de rij, een aflevering met Diederik Samsom over de European Green Deal, werd al uitgezonden op dinsdag 5 mei.

Achtergrond

Op 9 mei 1950 werd de pers bijeengeroepen voor een ‘mededeling van het hoogste belang’. Op deze persbijeenkomst las de toenmalige Franse Minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman de eerste regels van een verklaring aan de pers voor.
De Fransman Jean Monnet had deze verklaring geschreven, waarin hij aangaf dat Europese samenwerking noodzakelijk was om Europa tegen ‘dreigende gevaren’ te kunnen beschermen. Jean Monnet zou vervolgens voorzitter worden van het eerste  samenwerkingsverband, dat de naam ‘Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal’ kreeg en een van de voorlopers is van de hedendaagse Europese Unie. Klik hier voor meer informatie over de: Dag van Europa

Terug naar nieuwsoverzicht