Mkb-bedrijven Oost-Nederland werken samen aan innovatie

16-12-2016 abalight LED Higbay lamp

Vijfentwintig samenwerkende mkb-bedrijven kunnen nog voor de Kerst van start met hun innovatieplannen. Zij ontvangen hiervoor een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de MKB-innovatie-stimulering Regio en Topsectoren (MIT) van het Rijk.

In totaal wordt voor 11 projecten ruim € 1,6 miljoen subsidie toegekend. De mkb-bedrijven investeren zelf ook ruim € 3 miljoen. Het betreft zowel Gelderse als Overijsselse MKB-bedrijven die een innovatief of duurzaam idee hebben. Met deze subsidie ontvangen zij een bijdrage voor activiteiten gericht op research en development (R&D) van producten, productieprocessen of diensten. Een voorwaarde is dat wordt samengewerkt met andere mkb-ers.

Veilige LED-lamp voor explosiegevoelige industrie

Een voorbeeld van de 11 samenwerkingsprojecten is het project ‘’Warmtegeleidende kunststof t.b.v. explosieveilige LED SUN Highbay ‘’ uit Steenwijk (OV). In dit project ontwikkelen twee Overijsselse ondernemers een hoogwaardige LED SUN Highbay industrielamp die geschikt is voor toepassing in explosiegevoelige offshore, chemische en petrochemische industrie. Het gaat hierbij om een variant met een armatuur o.b.v. warmtegeleidende kunststof. Kunststof zorgt voor een hermetische, explosieveilige afsluiting, biedt grote vormvrijheid en is volledig corrosiebestendig.

Eén trailer voor melk én wei

Een voorbeeld van de elf samenwerkingsprojecten is het project ‘REDUCE’ uit Doetinchem. De samenwerkende ondernemers ontwikkelen een multifunctionele lichtgewicht trailer die zowel melk als wei kan transporteren. De huidige trailers kunnen, door specifieke eisen, alleen óf melk óf wei vervoeren. Dit leidt ertoe dat beide trailers in principe 50% van de tijd leeg rijden. De nieuwe multifunctionele trailer voorkomt leegkilometers. Dit resulteert in CO2 reductie, efficiënter transport en veiligheid op de weg.

Regio en Rijk

In de MIT regeling werken het ministerie van Economische Zaken en de regio’s (provincies) samen om innovatie bij het midden- en kleinbedrijf te stimuleren. Hiervoor zijn landelijke en regionale subsidiemogelijkheden met elkaar verbonden en maken meer bedrijven kans op subsidie. Doordat de uitvoering in de regio plaatsvindt weten ondernemers ook beter de weg in het aanbod van innovatie-instrumenten.

Bekijk hier de lijst van toegekende R&D-samenwerkingsprojecten (3.2)

Terug naar nieuwsoverzicht