Subsidie voor twee slimme en duurzame oplossingen

6-9-2019 tekst inhale, exhale

Schadelijke darmbacteriën ontdekken door ademanalyse en het in goede conditie bewaren van eiproducten met behulp van koude elektrische spanning. Deze twee projecten ontvangen samen ruim € 1,6 miljoen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)

Slimme neus voor darmbacterie op de markt

In het project AMZO voor Aeonose: van Ademanalyse-Module naar Zorgoplossing”, (“AMZO”) wordt een methode ontwikkelt om de Helicobacter pylori bacterie, die zich in de maag bevindt, door middel van ademanalyse te ontdekken. Deze bacterie kan leiden tot maagklachten en in bepaalde gevallen tot verandering van het maagslijmvlies met risico’s op maagkanker. Met dit project wordt de diagnosemethode geschikt gemaakt voor de dagelijkse zorgpraktijk. Hiermee krijgen duizenden patiënten toegang tot een vriendelijkere, snellere en betrouwbare methode voor het vaststellen van de Helicobacter pylori bacterie.

Het consortium bestaande uit: eNose (Zutphen), Auxzenze (Zutphen), Next Generation Technologies (Enschede), Medlon B.V. (Enschede), Radboud UMC (Nijmegen), Isala Ziekenhuis (Zwolle) en Bernhoven Ziekenhuis (Uden) ontvangt een totaal subsidiebedrag van € 1.267.903. De totale kosten bedragen € 3.107.718.

Ei-producten conserveren met elektrische pulsen

In het project ”Conservering van eiwitrijke producten d.m.v. Pulsed Electric Field” wordt een prototype procesonderdeel (koude PEF-kamer) ontwikkeld voor het conserveren van dikvloeibare eiproducten. De eiwitproducten worden blootgesteld aan elektrische pulsen waarmee door korte verhitting de schadelijke bacteriën worden vernietigd zonder dat de eigenschappen van het product veranderen. Hiermee wordt het mogelijk om, als alternatief voor afgeronde productie-eenheden (batchproces), een continue, energiebesparende pasteurisatietechnologie voor eiproducten te ontwikkelen.

Het consortium bestaande uit: TOP B.V. (Wageningen), Interovo Egg Group B.V. (Ochten) en Delipain B.V. (Doetinchem) ontvangt een subsidiebedrag van € 390.143. De totale kosten van het project bedragen € 975.357.

Terug naar nieuwsoverzicht