Europese subsidie voor regionale kweek van Oosterse kruiden

25-9-2018 Oosterse kruiden

Kunnen Oosterse specerijen als Kurkuma en zwarte peper ook onder glas worden geteeld? Dat onderzoeken zes ondernemers en de gemeente Lingewaard in glastuinbouwgebied NEXTgarden. Voor dit initiatief ontvangen zij samen ruim een half miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Samenwerking (EFRO)

In Nederland en Europa is veel vraag naar Oosterse specerijen en natuurlijke kleur-, geur- en smaakstoffen uit Spaanse peper, zwarte peper en Kurkuma. De landen waar de kruiden vandaan komen (Zuidoost-Azië, Afrika en Zuid-Amerika) kunnen de groeiende marktvraag echter niet bijbenen. Daarnaast is de kwaliteit en omvang van de oogsten wisselend, en bevatten ze soms resten van bestrijdingsmiddelen die niet in Europa zijn toegelaten.

Lokale productie

Nederlandse glastuinbouw- en ingrediëntensector willen inspelen op bovengenoemde ontwikkelingen. Bovendien is het ook duurzamer wanneer de gewassen in Nederlandse kassen gekweekt en vers geoogst worden; er is geen energie-intensieve droogtechniek meer nodig en grote transportafstanden worden vermeden.

Juiste teelttechniek

Bedrijven uit de hele keten werken samen om te ontdekken welke omstandigheden optimaal zijn om hoogwaardige tropische gewassen op grote schaal te produceren én rendabel op de markt te brengen werken. Door innovaties door te voeren op het gebied van klimaatcontrole en beïnvloeding van de plantgroei, bloei en vrucht/wortelvorming d.m.v. omgevingsfactoren en Ledverlichting, kan de vruchtvorming worden vervroegd, wortelvorming worden gestimuleerd en kan de groeicyclus worden verkort.

Subsidie

Het consortium rond het project ‘Nextgarden Ingredient Farm’ bestaat uit: Stichting Stol Projekt (Huissen), PhytoNExT B.V. (Wageningen), Kwekerij Bergerden B.V. (Bemmel), Koninklijke Euroma B.V. (Wapenveld), Verstegen Spices en Sauces B.V. (Rotterdam), Hudson River Biotechnology B.V. (Wageningen) en de Gemeente Lingewaard. Zij ontvangen een subsidiebedrag van € 516.960. De totale kosten van het project bedragen € 1.292.400.

Terug naar nieuwsoverzicht